Hvorfor land ikke rigtigt har betydning for din hosting


Posted on Jun 14, 2019 | By Hosting4Real

En af de større misforståelser hvad angår hosting, er folk tror at landet du hoster dine ting i har betydning, både fra et hastigheds perspektiv, men også når det kommer til SEO.

Indlægget her vil forklarer hvorfor landet ikke har betydning for hverken hastighed eller SEO.

Vi vil forklarer hvordan ting virker (og ikke virker) i nogle punkter nedenfor.

#1: SEO påvirkes ud fra landet din side er hosted i

Det korte svar er nej.

Det lidt længere svar ville være: Kun hvis du gør ting forkert.

Der er hovedsageligt 3 ting som vi skal tage højde for her:

  • 1: Dit TLD (såsom .com, .dk, .net, .se o.lign)
  • 2: Dine indstillinger i Google Webmaster Tools
  • 3: Hvor din hosting er placeret

1: Dit TLD (såsom .com, .dk, .net, .se o.lign)

En af de parametre som Google bruger til at bestemme hvad land du henvender dig til, er dit TLD (Top Level Domain), såsom .com, .dk, .net, .se eller, .xyz.

Der findes forskellige kategorier hvor et såkaldt “TLD” vil finde sted, vi vil komme ind på et par stykker af dem, nemlig gTLD og ccTLD.

Et gTLD (Generic Top Level Domain) er f.eks .com, .net, .xyz og .cloud - disse domæner er generiske i form af de ikke henvender sig til et specifikt land.

Et ccTLD (Country Code Top Level Domain) så som .dk, .se og .co henvender sig til specifikke lande - i dette tilfælde Danmark, Sverige og Colombia.

Bruger du et ccTLD, så ved Google at du henvender dig til at bestemt land, og vil derfor bruge dette til at bestemme landet for din målgruppe. Du kan ikke ændre landet for din målgruppe for et ccTLD hos Google, så vælger du f.eks. .co som en række startups bruger som deres domæne, jamen så skal du være opmærksom på at Google vil se din målgruppe værende Colombia.

Bruger du derimod et gTLD, så er det vigtigt du indstiller landet for dit domæne i Google Webmaster Tools.

2: Dine indstillinger i Google Webmaster Tools

Har du valgt at bruge et gTLD til din side, så som .com, .net, .xyz eller .cloud, så er det vigtigt at fortælle Google hvad land din målgruppe befinder sig i.

Dette kan gøres ved at gå til Google Webmaster Tools, vælge din side, gå til Search Traffic -> International Targeting - der vil du under “Country” kunne vælge landet hvorpå din målgruppe befinder sig.

3: Hvor din hosting er placeret

Det er som sådan ikke vigtigt hvor din hosting er placeret hvis vi snakker udelukkende om at Google ranker dig i det korrekte land. Hvis dit webhotel befinder sig i USA og du har et ccTLD så som .dk, jamen så vil Google lave ranking udfra Danmark. Det samme gælder hvis du bruger et gTLD så som .com - du skal blot huske at opdatere Google Webmaster Tools til at reflektere det land som din målgruppe befinder sig i.

Bruger du et gTLD hvor du ikke har sat landet for din målgruppe i Google Webmaster Tools, så vil IP-adressens GeoIP informationer have en betydning (sammen med en række andre parametre) om hvad land du henvender dig til.

Når det så er sagt, hvis din side henvender sig til Danmark, så frarådes det at placere siden på en server i Amerika eller i Asien, fordi responstiden vil blive forhøjet betydeligt, det vil være langt bedre at placere siden på en server i Europa, fordi du vil være tættere på brugerne.

Selvom din side henvender sig til Danmark betyder ikke at din side skal være placeret på dansk grund - men lidt mere om dette senere i indlægget.

#2: IP-adressens placering har betydning for hvordan indhold indekseres

Det er korrekt, hvis du altså bruger et gTLD uden at sætte landet din målgruppe befinder sig i - men det er også ca det.

En IP-adresse fortæller ikke ret meget omkring hvor den er placeret, du kan fint have en IP-adresse der annonceres i Frankrig, men hvor landet angivet på IP-adressen er Danmark og omvendt, du kan have en IP-adresse i Danmark som egentligt siger at den tilhører Tyskland.

Du kan ikke stole på informationerne der oplyses på en given IP, dette er Google også opmærksom på, og i stedet for at bruge disse informationer bruger de en række andre data til at finde ud af hvor IP-adressen faktisk er annonceret.

Normalt annoncere man kun en IP-adresse ét sted i et givent datacenter, men du har også et koncept der hedder “anycast”, hvorpå du annoncere den samme IP-adresse mange steder i verdenen, og baseret på hvor brugeren så kommer fra, vil de ende op i ét datacenter fremfor et andet.

Ved brug af Anycast har du derfor ikke noget billed af hvor det faktiske indhold befinder sig. En af de større virksomheder som tager brug af Anycast i stor stil, er CloudFlare.

CloudFlare annoncere deres IP-adresser i mere end 150 datacentre, IP-adresserne vil stadig høre til et specifikt land, landet som oplyses set fra Googles øjne, sker via noget der hedder “Google Peering”-portal. Hvis du ejer IP-adresser og dit eget netværk, samt har “peering” (forbindelse direkte til Google), så kan du fortælle Google hvor dine IP-adresser befinder sig.

CloudFlare har specifikt valgt USA som land, da det er der deres hovedkvarter ligger i San Francisco.

Skulle man bruge logikken som folk har omkring IP-adressen dermed har betydning, jamen så ville alle der bruger CloudFlare automatisk ranke forkert hos Google, fordi IP-adressen befinder sig i USA og ikke stemmer overens med det land som siden henvender sig til.

#3: Du får bedre hastighed ved at bruge en hosting løsning i landet hvorpå dine brugere befinder sig

Ja og nej - det handler ikke omkring hvad land din hosting løsning er i, og hvad land dine besøgende er i.

Hastigheden af din side bliver ikke automatisk dårligere bare fordi du krydser grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Internettet består af en række individuelle netværk som kommunikere sammen og derved skaber det vi kender som internettet. Dette er hovedsageligt bygget op af optiske glasfiber kabler. Data transporteres over disse optiske kabler via forskellige bølgelængder af lys. Lysets hastighed gennem optiske kabler er godt 200.000 km i sekundet, dvs. hvis vi har et kabel der er 1000 kilometer langt, jamen så vil det tage 5 millisekunder at komme fra den ene ende til den anden.

Dette kan være svært at forstå hvordan data transporteres mellem netværk, så lad os prøve at se på det på en lidt anden måde.

Vi skal se internettet som vi ser et danmarkskort (eller hvilket som helst andet kort), kortet består af byer og veje.

I vores analogi vil vi sige at hver internetudbyder er en by, hver husstand i byen svarer til en kunde hos udbyderen.

I Danmark har vi en række internetudbydere såsom TDC, Telia og Fiberby.

TDC er København, Telia er Aalborg og Fiberby er Esbjerg.

Lad os sige vi skal sende en pakke med PostNord fra Frederiksberg i København til Danmarksgade i Aalborg. For at få pakken fra A til B, der skal vi igennem en række “stop”, f.eks at få pakken fra Frederiksberg til det lokale posthus, derefter fra posthuset til en større central, og så fra den større central til Aalborg, hvor den så vil så igen vil blive sorteret for at komme ud med den enkelte postmand for at levere pakken på adressen.

Der er 2 ud af 3 ting i denne forsendelse som tager lang tid, det er at få pakken fra Frederiksberg til den større central, og så at få pakken fra centralen i Aalborg og ud til adressen - disse 2 ting udgør langt størstedelen af tiden for at sende pakken, da at få pakken fra Sjælland til Aalborg egentligt ikke tager mere end 4-6 timer.

Det er samme koncept på internettet, at komme fra kundens hjem og ud til netværkets “central” vil tage betydeligt længere tid end at komme fra ét netværk til et andet - dette sker grundet noget der hedder “equipment latency” som sker hver gang du skifter rute.

Hvis du ligger og kører rundt på de små veje i københavn, kan du ikke komme ret højt op i fart før du igen skal dreje, så at køre 100 kilometer i indre københavn vil tage betydeligt længere tid end det ville tage at køre 100 kilometer på en motorvej.

På internettet når du først når disse lange distancer på netværket, så har du ikke ret meget forsinkelse mere fordi mængden af forstyrrelser vil være minimal, så din gennemsnitshastighed vil derfor være betydeligt højere.

I dette tilfælde har vi kun sendt en pakke mellem København (TDC) og Aalborg (Telia) og pakken rejser direkte mellem de 2, fordi Telia og TDC er gode venner, de ejer begge to et stort netværk, og har valgt at deles om deres motorveje mellem hinanden.

Men lad os sige vi skal sende en pakke fra Esbjerg (Fiberby) til Aalborg (Telia) - fordi Esbjerg har valgt ikke at lave et partnerskab med PostNord, så vil Esbjerg ikke kunne sende pakken direkte fra Esbjerg til Aalborg, de skal derimod bruge en nummer 2 leverandør (CPH Delivery) til pakken, problemet er dog at denne leverandør kan du levere til København for at give pakken til PostNord - så denne leverandør vil skulle have pakken fra Esbjerg til København, hvor de så giver den til PostNord som vil sende den fra København til Aalborg.

Dette sker fordi at det eneste centrale sorteringscenter hvor PostNord og CPH Delivery begge eksistere er i København. Vi tilføjer derfor pludselig ekstra levering fordi vi skal sende pakken 2 gange med 2 forskellige udbydere.

Måden hvorpå trafik sendes på internettet sker via noget der hedder “peering” eller “transit” aftaler. Kort sagt er det aftaler mellem forskellige udbydere om hvad “motorveje” på internettet en given udbyder har lov til at bruge, så hvis to udbydere ikke har en peering eller transit aftale med hinanden, enten fordi de ikke gider, eller fordi det ikke er fysisk muligt (grundet afstand), jamen så kan det være at den ene udbyder (Fibia f.eks) skal via en anden udbyders netværk (Level3 eller Cogent) for at nå Telia eller TDC.

Forskellen på peering og transit er hovedsageligt at peering er “gratis” trafik mellem de 2 udbydere, hvor transit betyder at du betaler for at sende trafikken over en andens netværk.

Analogien kan være simpel nok at forstå, fordelen er dog bare at vi ikke har konceptet af et land, så vi skal se på leveringen som værende global - din lokale levering vil næsten altid være en stor procentdel af din totale tid du bruger på at sende en pakke.

Dvs. vi kan bruge samme analogi internationalt - om dit webhotel er i Danmark eller Frankrig vil ikke have den store betydning for din totale leveringstid, fordi det er din “first mile” og “last mile” som tager den hovedsagelige mængde tid i leveringen af en pakke.

Hvis vi kigger en smule på den faktiske responstid fra f.eks Frankfurt til 142 forskellige internetforbindelser i Danmark, så vil vi se at den gennemsnitlige responstid er 27.08 millisekunder, dvs. at en pakke bliver sendt fra en given forbindelse i Danmark til en server i Frankfurt og tilbage igen på 27.08 millisekunder.

Tager vi de samme 142 internetforbindelser i Danmark og sender samme pakke, vil det tage 9.18 millisekunder.

Forskellen er 17.9 millisekunder, hvilket ikke er meget når man tænker på at ens øjne maksimum registrere ændringer hver gang der er gået 13 millisekunder.

Mange computerskærme og telefoner viser 60 billeder i sekundet, hvilket betyder ét billed bliver vist hver gang der er gået 16.667 millisekunder.

Tager vi så forskellen ovenfor i responstid, jamen ok, så har du kunne se ét billed mere ved valg af dansk server.

Men dette tager udgangspunkt i at hastighed af webhotellet er præcis det samme i begge tilfælde - men realistisk set, så er infrastruktur generelt dyrt i Danmark, hvor det kan være betydeligt billigere i udlandet, så for samme mængde penge er det faktisk oftest muligt at få bedre kvalitet ved at vælge en udenlandsk udbyder - bedre kvalitet betyder hurtigere side, oftest hurtigere end 17.9 millisekunder vi har i ekstra responstid.

Vælger du en udbyder som giver flere ressourcer pr kunde i form af CPU og disk hastighed, vil du oftest kunne vinde en hel del i hastigheden på din side - dette tager selvfølgelig også udgangspunkt i at udbyderen kan finde ud af at konfigurere serverne korrekt til at have en god hastighed.

Konklusion

Det har ikke betydning om du vælger en udbyder i Danmark eller i udlandet, vælg en udbyder der er relativt tæt på dine besøgende, ikke kun afstandsmæssigt men også netværksmæssigt (Dette kan være svært at tjekke som normalt individ) - vælger du en udbyder indenfor Europa, især hvis det er Tyskland, Holland, Frankrig, England, Norge, Sverige, Danmark eller Schweiz - så vil du normalt være i gode hænder.

SEO bliver ikke påvirket udfra landet du vælger, udover hvis du gør det forkert iflg. #1 og #2.

Den ekstra responstid du finder på netværket i Europa, vil oftest kunne hentes ind igen ved relativt simple optimeringer eller en udbyder som giver flere ressourcer, hvilket ikke behøves at koste mere end udbyderen du allerede bruger.

Alene brug af et caching plugin på f.eks WordPress kan vinde responstiden hjem 10+ gange - hvilket er et godt eksempel på at det faktisk ikke har så stor betydning som mange mennesker går og tror.

Og husk: Internettet har ingen grænser… Responstiden påvirkes ikke fordi du krydser grænsen mellem Danmark og Tyskland ;)

Posted in: General